Het kan enorm spannend zijn als je voor het eerst een sauna gaat bezoeken. Ik weet nog wel hoe mijn allereerste keer was en dit wil ik vandaag met jullie delen.

In 2011 startte ik met de opleiding wellness en ik wist dat saunaleer hier een onderdeel van was. Ook wist ik dat het dus een hele grote kans was dat ik daarmee een sauna zou gaan bezoeken. Ik had voor ik de opleiding nog nooit een sauna bezocht. Best grappig voor iemand die een wellness opleiding ging doen. Gelukkig was ik niet de enige en waren veel dames uit mijn klas nog nooit naar de sauna geweest. In de wandelgangen hoorde wij dat we rond de voorjaarsvakantie naar de sauna zouden gaan. Eerlijk gezegd was ik best opgelucht, want dat zou dan nog een half jaar duren voor ik in mijn blote kont moest samen met mijn klas. Tot we vlak voor de herfstvakantie te horen kregen dat we de dag na de vakantie naar de sauna zouden gaan…

Paniek ontstond bij mij, want ik was op dat moment nog erg aan het afvallen en voelde mij erg onzeker in mijn lichaam. Ik begon allerlei smoezen te bedenken om maar niet mee te hoeven. Ik was zelfs in staat om mijn navelpiercing te laten zetten, zodat ik niet de sauna in mocht. Tot ik een heldere ingeving kreeg: op het moment dat ik niet mee zou gaan, zou ik de volgende keer de enige zijn die voor het eerst ging. De hele klas had elkaar dan al naakt gezien en ervaren hoe het was. Ik besloot uiteindelijk dat mijn navelpiercing maar moest wachten en ging braaf opzoek naar mijn slippers en badjas.

Wij gingen naar een kleine sauna in Arnhem, deze kon je laat maar zeggen afhuren. Er waren douches, een sauna ruimte, een zwembad buiten en een stoomcabine. Deze sauna werd gerund door een ouder stel en deze konden ons precies uitleggen hoe en wat. Om te beginnen moesten wij natuurlijk onder de douche, het moment dat wij voor het eerst compleet naakt zouden zijn. Een beetje lachend en giebelend kleden iedereen zich uit en stapte onder de douche. Ik vond het lastig om te kiezen waar ik nou naar toe moest kijken en verder probeerde ik alsnog zoveel mogelijk mijn lichaam te bedekken. Na het douchen, namen we een voetenbad en daarna gingen we de sauna zelf in. De vrouw ging mee naar binnen en legde ons precies alles uit wat we moesten weten. Ik merkte al gauw dat ik begon te wennen aan het naakt zijn en aan het feit dat mijn klasgenootjes ook naakt waren. Toen we buiten moesten koelen vond ik het ook niet meer nodig om mijn lichaam te bedekken.

Al met al toch best een hele positieve ervaring als ik er zo op terugkijk, helaas was er een ding minder positief. In de rustruimte hadden zij ook een barretje waar je wat te eten kon bestellen. Ik had aardig honger gekregen en vroeg de man of ik een tosti mocht bestellen. Dit mocht niet, want we zouden eerst nog iets anders doen. Ik vertelde hem dat ik best wel honger had en kreeg als opmerking: “Je kan best nog wel even wachten, want je hebt nog genoeg reserves op je lichaam”. Zo kwam dat even hard aan… Ik was eigenlijk ook te gekwetst om mijn lerares die mee was ook maar iets te zeggen over dit voorval. Zoals ik al vertelde was ik die periode erg bezig met afvallen en voelde ik mij al erg onzeker. Zo’n opmerking werkt dan ook totaal niet mee. Gelukkig heeft dit verder nooit invloed gehad op het naar de sauna gaan. Ik geniet enorm van de sauna en ik voel mij altijd prima op mijn gemak. We zijn tenslotte allemaal mensen en hebben in principe allemaal hetzelfde lichaam.

Verder schreef ik een hele lange tijd terug eens een artikel met tips voor als je voor het eerst naar de sauna gaat. Misschien leuk of handig om deze ook eens te lezen.

Ik ben onwijs benieuwd naar jullie eerste ervaring met de sauna. Het lijkt mij leuk om wat verhalen van jullie te delen. Dit kun je mailen naar info@wellnewss.nl en laat dan vooral weten of je het verhaal anoniem wilt houden of dat je misschien wel een link naar je blog/youtubekanaal/instagramapagina of wat dan ook wilt. 

Liefs Laura ♡

Over de auteur van dit artikel

Laura

Een echte boogschutter inclusief het impulsief acties ondernemen. Houdt van: sauna's bezoeken, social media, slapen, eten, bloemen fotograferen en schrijven. Houdt niet van: regen, worteltjes, spinnen, leugens en mensen die te laat komen.

Lees meer over mij op deze pagina.

  1 reactie geplaatst

 1. Pip

  ()

  Hey Laura, recentelijk ben ik laatst ook naar de Sauna geweest voor de eerste keer!

  Was inderdaad enorm spannend, mede omdat ik af en toe geplaagd wordt door abcessen op oncomfortabele plekken, wat dus ook littekens met zich mee brengt.

  Ik had gedacht dat ik hier enorm op afgerekend zou worden, omdat het niet normaal is of omdat men het misschien vies zou vinden maar dit viel ontzettend mee. Ik heb geen vieze blikken gezien of dingen gehoord achter mijn rug.

  Dus die nare ervaring waarin tegen jou werd gezegd “je hebt genoeg reserves” of iets dergelijks heb ik gelukkig niet te horen gehad. Ik weet ook niet of ik nog wel eens naar de sauna zou durven als ik dat te horen zou krijgen :o.. Dit laat zien dat jij sterker in je schoenen staat, want je gaat nog wel eens geregeld zie ik hahaha.. Erg goed van je!

  Over de sauna zelf, ja, misschien een beetje gek maar was vrij bevrijdend. Eerst een beetje verlegen natuurlijk wegens de lichaams-problematiek maar over het algemeen, ja, was wel aangenaam. Het leukste vond ik de “opgieting”, de plek voor een beetje extra warmte…

  Het minste is denk ik toch wel de ogen die je op je gericht voelt wanneer je een sauna binnen komt of eruit gaat.

  Dit was dus mijn eerste ervaring; spannend, maar wel voor herhaling waard!

  Liefs, Pip

  Beantwoorden